Anja sin friluftslivblogg

Anja sin friluftslivblogg

onsdag 14. januar 2015

Mat på bål

Å vere ute i fysisk aktivitet kan vere krevjande i forhold til den vanlege skulekvardagen, og nokre et gjerne meir enn andre. Energibehovet blir nokså stort i og med at ein er i aktivitet stort sett heile tida. Det er ein liten fare for mangelsjukdommar som kan følgje av einsidig kosthold på ein vekestur. Maten har mykje å seie for helse, trivsel, fysiske prestasjonar og kroppsleg velvære. Det viktigase når ein er ute i skog og mark er rett matt og drikke. På turen treng kroppen tilførsel av ”drivstoff”. Dess meir muskelarbeid vi driv, dess meir stig energibehovet. Behovet for energi kan uttrykkjast i kcal (kilokaloriar) eller kJ (kilojoule). 1 kcal er det same som 4,2 kJ. På ein sitjande kvardag treng dei fleste ikkje meir enn ca. 2000 kcal for å vere i energibalanse, medan på tur kan ein trenge 3000-5000 kcal. Behovet for energi varierer frå person til person. Dette behovet dekkjer ein med å forbrenne karbohydrat, protein, feitt, vatn og mineral som er i den maten vi et, og som blir omgjorde til energi som musklane kan bruke. Vi treng også nok væske i løpet av ein dag. Vi gir også frå oss ein del væske gjennom fordamping frå huda, i tillegg til gjennom pusten. Når vi er aktive, forsvinn det også ein del væske som sveitte. Det vil seie at vi må drikke mykje, og gjerne meir enn det tørsten tilseier. Kroppen inneheld 50 – 60% vatn, og berre 5% reduksjon av væskemengda i kroppen reduserer den fysiske og psykiske yteevna. Nå vi kjenner oss slappe litt utpå dagen, og har gjerne hovudverk, kan dette skuldast tiltakande dehydrering, altså at vi drikk for lite.

I kvardagen bør inntaket av mat innhalde ca. 55% karbohydrat, 30% feitt og 15% protein. På tur bør ein auke mengda av karbohydrat for å sikre nivået på blodsukker og glykogen. Eit velfylt glykogenlager varer berre 1 – 2 timar når vi gjer hardt arbeid. Feitt blir derimot eit viktig tilskot til energiforsyninga når arbeidet varer lenge, som på tur. Dess betre vi trenar, dess raskare kan ein utnytte feitt som energi, og dermed varar glykogenlagra lenger. På tur er det viktigaste vi et karbohydrat som blir sakte omsette, og dei bør omfatte det meste av dei karbohydrata vi tek på ein dag, for å sikre at glykogendepota blir skikkeleg oppfylte igjen om natta.

Avhengig på kva type tur vi skal på, lengda på turen og årstida, varierer det kva slags mat som er mest formålstenleg. Om vi skal på ein tur der ein er meir i ro enn i aktivitet, som padling, kan vi tillate oss å tenkje mindre på vekta og til dømes ha med oss poteter, gulrøter og mjølk. Skal vi derimot på fottur i fjellet, er det grenser for kva vi har plass til i sekken og orkar å bære: Lite vekt, lite volum. Årstida spelar også ei rolle. I frostvêr må vi tenke på at maten kan fryse, og i varmen må vi tenke på at maten skal halde seg.

Til frukost:
Til frukost lønner det seg å ete havregraut eller liknande, og ein kan gjere den spennande med nøtter, rosiner og sukker. Dersom ein ikkje likar havregraut, er det også mogleg å lage frukostblanding heime der du blandar gryn, mysli, rosiner osv. med tørrmjølk, og så berre slår om ikkje kokande vatn over, i alle fall varmt vatn. Til dette bør du drikke noko varmt og passe på å fylle godt opp om morgonen. Fyll varmt vatn på termosen, så du har ein full termos til formiddagsmaten etter lunsj.            

Til lunsj:
Til lunsj kan du på korte turar om våren, sommaren og hausten velje vanleg brødmat. På turar seinhaustens og om vinteren må du tenkje på å ha noko som ikkje frys, og som ikkje krev at du er nøydd til å lage til heile måltidet på primus. Du kan eventuelt kombinere ”rett-i-koppen-posar” med lefser eller knekkebrød, eller du kan ha oppi litt hurtigris eller potetmos for å få det til å fylle litt i magen. Du kan også velje loganbrød (Sjå oppskrift nedst), som er fylt med sirup, honning, nøtter osv.  Dersom du har skore det ut på førehand, er det lett å ete, og det frys ikkje så lett på grunn av det høge sukkerinnhaldet. Hugs å drikke rikeleg, til dømes buljong eller ”rett-i-koppen-suppe”.

Til middag:
Middagen er det viktigaste måltidet om dagen. Her er det viktig at det er varm mat, og at det er nok vomfyll, som ris, pasta, makaroni eller potetmos. Tenk også på at middagen gjerne skal innhalde riklege med væske, for jamvel om vi resten av dagen sørgjer for å drikke rikeleg, det er vanskeleg å få i seg nok væske.

Kort om kokeutstyr:
Kokeutstyr får vi i mange variantar. Det finnes kokeapparat som er drivne på parafin, bensin, raudsprit eller gass (stormkjøkken). Dei finst i ulike storleikar og utgåver alt etter bruken. Det mest praktiske til vårt bruk er eit stort stormkjøkken som passar til tre personar. Det  finst stormkjøkken med to kjelar (1,5 og 1,75 l), kaffikjele, lok/steikjepanne, vindskjerm, brennar og klype. Til saman veg dette 1 – 1 ½ kg.

Oppskrifter:
Havregraut (8 personar)
-       4 store koppar havregryn
-       8 store koppar vatn
-       Eventuelt litt salt

Slik gjer du:
Kok opp havregryn og vatn og la det koke i 2 – 4 minutt. Deretter smakar du grauten til med salt. Kan varierast med tørka frukt, solsikkekjernar, nøtter, smør, sukker osv.

Frukostblanding

-
       200 g store havregryn
-       150 g cornflakes
-       100 g rosiner
-       100 g havrekli
-       100 g nøtter/ solsikkekjernar
-       10 matskeier tørrmjølk
-       Sukker etter ønske
Vekt ca. 700 g, nok til 7 dagar.

Havrekjeks (40 – 50 stk)
-       250 g havregryn
-       250 g kveitemjøl
-       5 matskeier sukker
-       1 teskei salt
-       1 teskei natron
-       250 g smør
-       2 dl mjølk

Slik gjer du:
Smelt smør og ha i den kalde mjølka. Bland resten og elt alt saman til ein einsarta deig. La deigen kvile i 1 time før du kjevlar den ut. Deigen skal vere tynn. Kjeksa kan stikkast ut med eit stort glas. Stein i 10 minutt ved 190 grader.

Loganbrød
-       500 g sammalen kveite, grov
-       300 g sammalen kveite, fin
-       130 g soyamjøl
-       130 g kokosmjøl
-       100 g hakka nøtter
-       2 teskeier salt
-       100 g hakka og tørka aprikosar eller rosiner
-       300 g smør
-       130 g sirup
-       100 g honning
-       5 dl mjølk

Slik gjer du:
Bland dei tørre ingrediensane saman, verm honning, smør, sirup og mjølk godt opp, og elt alt godt saman. Fyll ei smurd langpanne og steik ca. 1 time ved 180 grader. 200 – 300 g loganbrød er eit heilt måltid. Brødet skal skjærast ut når det er varmt.


Oversikt over ulike lette mattilbredingar i naturen




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar